zondag 1 november 2015

HAWKER Memories


Vijfenzestig jaar geleden tikte mijn vader een Engels briefje dat ik kon overschrijven en aan een vliegtuigfabriek sturen met de vraag om afbeeldingen en foto's van hun modellen. Om te onderschrijven dat mijn interesse speciaal hun toestellen betrof voegde ik er aan toe "bij voorkeur die en die en die".

Zo ontving ik van het Engelse Hawker Aircraft Ltd. een uit 23 blz. bestaande ringband met twee echte glanzende zwartwit foto's van de Hunter en de Sea Hawk.  Wat een rijkdom...
De Sea Fury kreeg van hen een speciale plaats ingeruimd en werd bij het aantreffen van de ringband de aanleiding voor mijn volgende bouwplaat.




Vandaag google je eventjes en kom je tot de ontdekking dat de Sea Fury ook in Nederlandse Dienst heeft gevlogen. Het ligt voor de hand je dan kiest voor de Hollandse (MLD) uitvoering van de Mk.50.
Behalve prima foto's liggen op internet voldoende duidelijke (en van de Sea Fury redelijk maatvaste!) prenten van maatschetsen voor het oprapen zodat je allang niet meer afhankelijk bent van zo'n klein ding als hierboven in rood afgebeeld en waarop 65 jaar oude potloodlijnen nog zichtbaar zijn. 
Op mijn tiende namelijk verschaalde ik die schetsjes op karton van schrijfblokken en schoenendozen, knipte romp en draagvlakken uit en 'bouwde' zo mijn eigen modellen.
Gelukkig zijn de tijden veranderd...
En gestaag, want het enthousiasme is ook al lang niet meer wat het was, groeien de lijntjes en de kleurtjes. Dan blijk ik (waarom?) te hebben gekozen voor 1 : 50 ipv 75.
Tja, dan kan ik er inderdaad een fraaie spinner op zetten. 's Kijken welk systeem.
Of concentrische 'schillen' (boven) of de opengeklapte cylinderprojectie (onder). 

Ik heb ze beide in de tekening opgenomen en alleen de eerste nog maar gebouwd. 
een kogelvorm kun je simuleren met een reeks afgeknotte kegeluitslagen zoals de bovenste zwarte figuur, maar er zijn ook papieren modelbouwers die de voorkeur geven aan de 'sinaasappelschilmethode',of, wiskundig gesproken de 
Universele Transverale Mercatorprojectie (UTM) van de aarde die ziet er dan uit zoals de onderste zwarte figuur. 


UTM
na een paar probeersels werden gewone kegeluitslagen van spinner en neus toch de beste vorm waarbij het koppelen van de uitslagen (zoals op bovenstaande A4 minder goed werkte dan losse elementen zoals hieronder op de definitieve bouwplaat.

de 25 correcties in de tekening verwerken, prop en pootjes, foto's maken, de site bijwerken en erbij in de vitrinekast

DIT IS 'M DAN...


...GEVOLGD DOOR het 1:100 model (!) van LEEN LEMS







Let op de dubbelde ophanging van de vleugelhelften. En dat (nogmaals) op schaal 1:100 !
Benijdenswaardig netjes . . . 
Ook het grafisch verschalen verdient een pluim.