I-15 'Chaika', de Meeuw, een befaamde Rus, maar welke van de drie ?
Na tekenen van een dertigtal bouwplaten selecteer/browse ik inmiddels op
- beschikbare duidelijke maatschetsen;
- authentieke foto's;
- beschikbare kleuren(foto's);
- maten vs. typen.
De volgorde kan variëren, maar authenticiteit staat voorop vind ik.
Het surfen op de maten leverde, meestal zonder typespecificatie, de volgende resultaten.
Zoals gebruikelijk zitten sommige maten bij elkaar in de buurt, maar voorlopig is er geen soep van te koken.
Het surfen op authentiek fotomateriaal leverde zeven zwartwit foto's op waarvan één niet met een hakenkruis. Opvallend was de lichte kleur van de swastika en uit de zes kleurentekeningen bleek deze Fins te zijn geweest.
Vervolgens kwam uit de achttien maatschetsen naar voren dat het enige verschil tussen het prototype van de I-15 en beide opvolgers, de 15bis en 153 is te zien aan de breedte van de motorgondel.
De 15bis mist ook de knik in de bovenvleugel waaraan het toestel de naam 'Chaika' (meeuw) ontleent. De 153 heeft de knik (weer) wel maar dieper.
Prima authentieke foto's en op de kleuren moet ik maar dichtvaren.
Nu 'alleen nog' maatschetsen vergelijken en "lengte maal breedte" afzetten tegen het leugenbriefje met de negen getallencombinaties.
De vier waarschijnlijke spanwijdtes komen met een variatie van 0,314270 op een gemiddelde van 9.77m.
Daarbij zou dan een lengte horen van drie keer 6.1m en éénmaal 6.19m.
Kijken hoe de maatschetsen daarover denken.
De maten van deze van de twee beschikbare 153 maatschetsen kloppen goed met de gemiddelden van het lijstje.
Onderling, zoals bij vrij veel maatschetsen, vind je dan weer verschil en is het prettig als een derde maatschets of duidelijke foto uitsluitsel geeft.
En dan ineens, vanochtend, krijg ik DraftSight niet meer opgestart...
en dat is wel even schrikken. Maar tevens een blijk van 'medeleven' omdat Dassault niet alleen update 2017 had uitgebracht, maar je kennelijk via de internet-link die je maakt als je DraftSight opstart (tenminste bij degene die feedback toestaat) wakker schudt.
Een nieuwe download gehaald, geïnstalleerd en de zaak draait weer.
Na de interface bijgewerkt te hebben hoefde er niets meer te gebeuren.
Alle instellingen waren keurig mee overgegaan.
DAT ZONDER OOIT EEN CENT TE HEBBEN BETAALD
En dat mag best worden gezegd.
Of het komt door de recente driver-update van de videokaart of door de recente DraftSight update, maar dit keer blijven de kleuren de kleuren.
Bij de vleugelwortel krijg je dan weer de vraag of je de vleugel door de romp trekt of dat je de vleugels er tegenaan plakt. In beide gevallen snijden twee gebogen elementen elkaar. De romp en de rug van de vleugel. Om niet weer puntje voor puntje van het vleugeloppervlak uit te rekenen/tekenen besloot ik dan eindelijk de goeie ouwe QB64 er op los te laten. Het 'probleem' om bij het programmeren te raadplegen even op een papiertje.
Voor de belangstellenden:
De geprinte waarden zijn de voor de berekening relevante variabelen uit de DXF-file van de rompdoorsnede (hier spant 3) en de vleugel (hier de rib van de ondervleugel van de Chaika).
Punt S is het snijpunt waar alles om draait en dat op booglengte TS uit de romponderkant op de uitslag komt te liggen.
De witte figuren zijn de programmaoutput en kunnen 1 op 1 naar romp (fuselage) en vleugel (wing) worden overgebracht:
De rompsectie 2-3 en de vleugel (inlay). 'Leuk' om te zien hoe je met 'uit de hand' (cyaan) kunt blunderen. |
Nog niet alles ingekleurd. De aansluiting van de vleugelhelften bovenin is in theorie een heel gepuzzel en kan/moet letterlijk worden afgedekt met de koelluchtinlaat die over de motorgondel tot vooraan doorloopt.
Die moet ook nog worden getekend.
Het 'leuke' van je eigen modelletje tekenen en bouwen zijn ook je eigen mis-kleunen zoals de karpovknik. Is de vleugelbekleding aan de bovenkant keurig
op maat en dus(...) meteen vastgelijmd dan kom je er achter dat de onderkant voor geen meter (nou ja) aansluit op de romp. Alleen was de bovenkant toen al ingedroogd. Bij het verwijderen van de twee stroken breekt de geknikte kartonnen (houtbord) vleugelligger af en is epoxy (2 componenten) de enige oplossing om de zaak de nodige stevigheid terug te geven.
Als dan de gecorrigeerde middenstrookjes op hun plek zitten en keurig aansluiten bekijk je de zaak in zijn geheel...
bekijk je de zaak in zijn geheel... |
...en bekruipt je een onprettig gevoel. Wie was dat toch al weer die me ooit adviseerde om het midden van iedere spant (dus de voeg van de rompdelen) te markeren met een pijltje of een zwart streepje...
En die scheve vleugelspant (hieronder in vet wit) blijkt bij het vergelijken met de maatschets bij lange na niet de grootste misser te zijn geweest.
De witte vorm van het spant klopt in de verste verte niet met de werkelijkheid en het is me een raadsel waarom ik de vleugel omhoog heb getrokken.
De witte vorm van het spant klopt in de verste verte niet met de werkelijkheid en het is me een raadsel waarom ik de vleugel omhoog heb getrokken.
het doodvonnis |
herkansing |